Soorten leningen

Vooral in de huidige tijd hebben mensen vaak niet genoeg geld om dingen te kopen. Er blijft te weinig geld over om te sparen. Voor de financiering van onverwachte uitgaven of het kopen van een auto zal er dan geld geleend moeten worden. Bij het kopen van een huis is het gebruikelijk om een hypotheek af te sluiten, ook in de vorm van een lening. Er zijn meerdere mogelijkheden om geld te lenen. Je kunt dit via familie of vrienden doen, maar ook bij officiële instellingen die hierin gespecialiseerd zijn. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, kun je al geld lenen. De bank zal ten eerste naar je inkomen kijken, dit is uiteraard belangrijk voor de afbetaling van de lening. Ook het hebben van andere leningen en de leengeschiedenis is van belang bij het wel of niet kunnen afsluiten van een nieuwe lening.

Verschillende leningsvormen

Er zijn verschillende soorten leningen die je kunt afsluiten. Deze verschillen onderling op meerdere punten van elkaar. Zo kan onder andere de looptijd verschillen, of je het afbetaalde geld weer opnieuw kunt opnemen en het doel waarvoor de lening wordt gebruikt.

De drie meest voorkomende leningen zijn de persoonlijke lening, het doorlopend krediet en  toegestane roodstand op je bankrekening.

Bijna alle banken hebben de mogelijkheid om rood te staan. ook al heb je niet genoeg geld op je rekening staan, kan je toch geld opnemen. Dit wordt de toegestane roodstand genoemd. Het hangt  van je inkomen af hoeveel roodstand er mag zijn. het kan altijd gebeuren dat er onverwachte uitgaven komen en dan is wat extra financiële ruimte op je rekening wel handig.

Bij de persoonlijke lening spreek je van te voren af welk bedrag je leent, tegen welk rentepercentage. Je gaat samen met de bank of kredietverstrekker een contract aan, waarin precies wordt vastgelegd hoeveel je moet afbetalen en voor hoe lang. Je weet dan precies wanneer je klaar bent met het aflossen van je lening. Je kunt zelf de aflossingstijd vaststellen, of dit nu voor twee jaar is of voor tien jaar. Indien je ergens schulden hebt, kun je de persoonlijke lening ook gebruiken om je schulden af te lossen. Dit kan een goed idee zijn wanneer je ergens anders een goedkopere rente kunt krijgen. Maar let er goed op dat je niet het ene gat met het andere probeert te vullen, zo kom je niet uit de schulden maar zul je problemen met het afbetalen blijven houden.

Wil je een doorlopend krediet afsluiten, is de bank de beste plek. Het verschil tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet, is dat je bij een doorlopend krediet het afgeloste bedrag, ook weer mag opnemen. De rentepercentages die gebruikt worden bij een doorlopend krediet zijn variabel en veranderen dus van tijd tot tijd. het is altijd prettig als je weet dat je een extra centje achter de hand hebt. je kan altijd geld opnemen en ook tussentijds extra aflossen op je krediet.