Wat is het BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel registreert kredieten van consumenten en heeft als doel het voorkomen van overkreditering. Dit wil zeggen dat het BKR optreedt als een beschermende instantie die ervoor zorgt dat een consument geen leningen (te hoge of te veel) afsluit die hij eigenlijk niet kan terugbetalen.

Het BKR gebruikt de gegevens uit het CKI

Het BKR beheert de gegevens uit het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) waarin de gegevens van consumenten staan die door financiële dienstverleners zijn verstrekt. Het kan dan gaan om banken, creditcardmaatschappijen en andere kredietverstrekkers. Deze zijn verplicht om geleende bedragen tussen de €500,- en €175.000,- met een looptijd van meer dan 3 maanden door te geven aan het BKR. In iedergeval wanneer deze organisatie is aangesloten bij het BKR.

Het BKR is onafhankelijk

De gegevens van een persoon  die een lening, in de vorm van een krediet of hypotheek, heeft afgesloten wordt door het BKR in het systeem vermeld. Kredietverstrekkers kunnen deze gegevens opvragen en aan de hand daarvan beoordelen of zij deze persoon een lening willen aanbieden. Het BKR oordeelt niet over de mogelijkheid tot het wel of niet afsluiten van een lening maar geeft alleen inzicht in de kredietgegevens en geschiedenis van een persoon. Deze gegevens zijn daardoor objectief waarna het aan de kredietverstrekker is om te beslissen over de te verstrekken lening.

Het BKR dient als bescherming voor consument en kredietverstrekkers

Het registreren van de gegevens en de leengeschiedenis heeft als doel dat de consument wordt beschermd om leningen af te sluiten die hij niet kan terugbetalen. Wanneer een consument problemen heeft met het betalen van zijn huidige lening is het aannemelijk dat hij een tweede lening ook niet kan terugbetalen. Daarnaast worden kredietverstrekkers ook beschermd tegen kredietnemers (de consument) die een lening aanvragen die zij niet kunnen betalen. Zo wordt voorkomen dat zij kunnen fluiten naar het geld dat ze uitlenen. Zij lopen door te controleren bij het BKR of iemand kredietwaardig is minder risico dat ze geld zullen verliezen.