Geld lenen zonder BKR

Het is mogelijk om geld te lenen zonder BKR. Dit houdt in dat een kredietverstrekker niet is aangesloten bij het BKR en dus geen toetsing uit zal voeren. Er kan dus niet bekeken worden of u een betalingsachterstand heeft of dat u alle betalingen altijd netjes heeft betaald.

Het is echter maar de vraag of het verstandig is om te lenen bij een kredietverstrekker zonder BKR.

Voordelen en nadelen van het lenen zonder BKR

De kredietverstrekker die niet is aangesloten bij het BKR kan niet controleren hoe de leengeschiedenis van iemand is geweest. Hij loopt hiermee een groter risico dat iemand de nieuwe lening niet terug kan betalen. Vanwege dit grotere risico wordt er vaak een hoger bedrag aan rente in rekening gebracht, meer dan bij kredietverstrekkers die wel bij het BKR aangesloten staan.
Wanneer je in het verleden echter een betalingsachterstand hebt opgelopen kan dit ervoor zorgen dat je nergens meer geld kunt lenen. Dit kan erg vervelend zijn en een reden om buiten het BKR om een lening af te willen sluiten. In dat geval is vaak de enige optie om bij kredietverstrekkers te lenen die geen controle uitvoeren en de hogere rente op de koop toe te nemen. Bedenk echter wel dat het BKR er in eerste instantie is om je te beschermen tegen het afsluiten van te hoge leningen die je niet kunt terugbetalen.

Conclusie

De nadelen van het lenen zonder BKR zijn groter dan de voordelen. Tenzij je echt niet anders kunt is het verstandiger om te lenen bij een kredietverstrekker die wel is aangesloten en je kredietwaardigheid toetst.