BKR coderingen

Er zijn verschillende coderingen waarmee je bij het BKR geregistreerd kunt staan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een positieve- en negatieve registratie. Bij een positieve registratie is er niks aan de hand, je gegevens zijn alleen bekend bij het BKR. Wanneer een negatieve registratie ontstaat is er wel een probleem. Er is dan sprake van een betalingsachterstand en kan op problemen wijzen bij het kunnen afbetalen van de lening.

Positieve BKR registratie

Een positieve registratie wil niets anders zeggen dan dat je bekend bent bij het BKR. Ze hebben jouw gegevens in het systeem staan. Dit wil niet zeggen dat je een soort van goedgekeurd bent om een lening af te sluiten. Je krijgt een positieve registratie (je gegevens worden genoteerd) wanneer je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om rood te staan op je betaalrekening. Of wanneer je een creditcard hebt waarbij je krediet kunt opnemen. Ook bij een uitgestelde betaling wordt dit geregistreerd, bijvoorbeeld in het geval van ‘koop nu en betaal pas volgend jaar’ acties.

Negatieve BKR registratie

Wanneer er een betalingsachterstand optreed van langer dan 2 maanden wordt dit aan het BKR doorgegeven. Deze noteert dit dan in het systeem en is opvraagbaar door alle instanties die bij het BKR aangesloten zijn. De volgende coderingen kunnen voorkomen:

  • A: Er is een achterstand in de betaling van 2 tot 4 aaneengesloten maanden.
  • H: De achterstand in de betaling is hersteld.
  • 1: Er is voor de betalingsachterstand een aflossingsregeling getroffen.
  • 2: De schuld is opeisbaar gesteld en overgedragen aan het incassobureau.
  • 3: Van de betaalrekening is een bedrag van €250,- of meer afgeboekt.
  • 4: De kredietnemer (degene die de lening heeft) is onbereikbaar.
  • 5: Er is een preventieve betalingsregeling getroffen. Deze codering is tijdelijk en wordt verwijderd wanneer de betalingsregeling is beëindigd.

Het duurt na herstel (code H) van de betalingsachterstand nog 5 jaar voordat deze code uit het systeem van het BKR wordt verwijderd. In deze 5 jaar kan het lastig zijn om nog een nieuwe lening af te sluiten bij een kredietverstrekker. Deze zien namelijk dat er in het verleden problemen zijn geweest met het afbetalen van de lening en willen daarom geen nieuwe lening meer aanbieden. Wanneer je dan toch een nieuwe lening af wilt sluiten kun je dit niet doen bij kredietverstrekkers die aangesloten zijn bij het BKR. Dit houdt in dat je moet lenen bij een kredietverstrekker die niet controleert op BKR gegevens en daar zitten helaas allerlei nadelen aan vast.
Lees meer over: Geld lenen zonder BKR